Verdejo uit Rueda in het zonnetje

Sinds het begin van Van Welie Wijn & Whisky is verdejo 1 van de speerpunten geweest. De toen nog relatief onbekende druif wist een geweldige brug te slaan tussen de liefhebbers van sauvignon blanc en de chardonnay-adept. Een compromis wijn zonder verlies van kwaliteit, sterker nog, de kwaliteit van de wijnen is ongekend hoog voor de prijs!

Valdelagunde Cuvée Especial Verdejo

Met het voorjaar dat eindelijk vormen aanneemt kunnen we ons geen beter moment wensen om de wijnen uit Rueda in het zonnetje te zetten. Allereerst onze meest verkochte wijn van de afgelopen jaren: Valdelagunde Cuvee Especial Verdejo van de familie Escudero. Een tikkeltje brutaal, maar deze wijn heeft geen introductie meer nodig en kunt u blind bestellen voor nu slechts € 7,95.

Kijk ook even verder naar de overige wijnen van Pedro Escudero met een speciale vermelding van de uitstekende huiswijn Valdelagunde, de wijn van 40 jaar oude stokken Fuente Elvira en de topwijn van het domein The Maker Verdejo met slechts een oplage van 10.000 flessen!

René attendeert u op de wijnen van Didier Belondrade. Belondrade y Lurton, Rueda D.O. 2018 is een van de mooiste houtgerijpte witte verdejo wijnen uit Spanje met rijpingspotentie van 8 tot 10 jaar. Met Quinta Apolonia heeft u echt een geweldige ‘value for money’ kwaliteit onder de houtgerijpte verdejo’s. Op dit moment te koop voor de laagste prijs van de Benelux.

Proef Rueda in uw glas

Om u kennis te laten maken met mooie verdejo’s hebben we een speciaal voor u een verdejo-box met 6 flessen samengesteld met de wijnen die u beslist geproefd moet hebben. Dat gaat uiteraard gepaard met een mooie aanbieding: 4 + 2!

Al onze verdejo-aanbiedningen

Natuurlijk hebben we al onze aanbiedingen voor verdejo’s uit Rueda voor u bij elkaar gezet.

René gaat dieper in op Rueda en de verdejo

De D.O. Rueda is het wijngebied dat ten Noordwesten van Madrid is gelegen in de regio Galicië en tevens de meest zuidelijk gelegen D.O. van het oude Castilla. De status D.O. kreeg Rueda in 1972 het gebied was toen relatief onbekend omdat er voornamelijk Palomino werd verbouwd, de druif uit het Sherrygebied. Op initiatief van Marqués de Riscal deed Professor Emile Peynaud van de Universiteit van Bordeaux bodemonderzoek en research van in het begin van de 80er jaren werd de kwaliteit en de klasse van de autochtone Verdejodruif herontdekt om er frisse, levendige wijnen te maken.

Reeds in de elfde eeuw werden ten zuiden van Valladolid witte wijnen gemaakt op basis van de Verdejo. Het herkomstgebied Rueda heeft een totaal wijnbouwareaal van 19.892 hectaren. Het productiegebied van de DO Rueda ligt in de gemeente Castilla y León en bestaat uit 74 gemeenten , waarvan 53 ten zuiden van de provincie Valladolid, 17 ten westen van Segovia en 4 ten noorden van Ávila.

Van alle wijngaarden in Rueda is 98% beplant met witte druiven. Naast Verdejo (87%) zijn dat Sauvignon Blanc (4,5%), Viura (8,5%) en Palomino fino (0,3%). Een piepklein deel is rood meestal bedoeld om er ook rosé en rode wijn van te kunnen maken. De belangrijkste blauwe druivenrassen zijn Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot en Garnacha.

De verschillende druivenrassen die worden geteeld, zijn ongelijk verdeeld over de verschillende gemeenten die deel uitmaken van de DO Rueda. De wijngaard bereikt echter zijn hoogste concentratie en intensiteit in de gemeenten La Seca, Rueda en Serrada. Het is de wijngaard van de Verdejo-variëteit die het grootste oppervlak beslaat. De bodemsamenstelling in Rueda bestaat uit calcium, magnesium en alluviale bodemafzettingen met een oppervlakte bestaande uit rolkeien. De altitude varieert van 500 tot 750 meter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.