ASPI Winery Savalan Special Edition Syrah 2012

47.50

Savalan ASPI Winery werd opgericht in 2007 en is gelegen in het noordoosten van het land op ruim honderd kilometer van de Kaspische Zee op de hellingen van de Kaukasus in het Gabala District. De wijngaarden liggen op 40 kilometer westelijk van de stad Gabala, in de Savalan Valley. De wijnen worden gemaakt door de uit noord Italië afkomstige oenologen Daniel D’Andrea en Eliza Vagnoni. De handtekening van deze Italiaanse wijnmakers is onmiskenbaar herkenbaar en proefbaar in de wijnen van Savalan! Op basis van de rijke ervaring van Daniel D’Andrea en Eliza Wagnoni werd de wijnproductie nieuw leven ingeblazen in de Savalan-vallei, in de uitlopers van de Grote Kaukasus, waar de wijnindustrie bloeide in de oudheid, met unieke klimatologische omstandigheden. Na een gedetailleerde analyse van de bodem, ‘terroir’ en literatuuronderzoek door de Italiaanse experts, werd de uitkomst gepresenteerd aan Eugenio Sartori van Vivai Cooperative Rauscedo, gevestigd in Italië en marktleider op het gebied van het kweken van wijnstokken en klonen. Hij merkte op dat de mogelijkheden van het ‘terroir’ veel perspectief boden voldoen aan de hoogste normen en dat de kwaliteit van de druiven die worden geteeld zelfs vergelijkbare variëteiten in Europa overtreft.  Savalan maakt vandaag de dag een verrassende reeks hoogwaardige wijnen als uitkomst van het eerdere research met hulp het vakmanschap van Italiaanse know how en techniek. De oogst vindt handmatig plaats en de wijnen worden gevinifieerd in de state of art equipment van Della-Toffola. Voor de wijnen die op barriques vergisten en worden opgevoed worden in het algemeen Franse fusten en voor de Special Edition wordt er Slavonisch eiken gebruikt.

Proefnotitie: Rijk en ronde wijn met elegante tannines. Diepe robijnrode kleur, intense bouquet van rijp rood fruit met pikante tonen van chocolade en noten. Zéér krachtige wijn met hoog alcohol percentage. Qua stevigheid vergelijkbaar met een Amarone.

Op dronk: Nu – ontwikkelt zich uitstekend tot 2029

Serveertemperatuur:  170 C.

aanbevolen bij krachtige kazen of geroosterd (BBQ) stuk vlees