Zenato Ripassa della Valpolicella

18.50

Wijngids score: 8,5

Amarone is een typisch voorbeeld van een ongelukje. Men wilde eigenlijk een zoete wijn maken (een Recioto) maar er ging iets ‘fout’. De gistcelletjes wilden het maar niet opgeven en zo ontstond er een (bijna) droge wijn. Niemand weet precies wanneer dat dit voor het eerst gebeurde, maar het is zeker een naoorlogs fenomeen. Voor Amarone droog je de trossen om ze te concentreren. Dan wordt het een wijn die je met ‘mes en vork’ drinkt, hoog in alcohol (15 tot 17 procent) met een zoetje. Het zijn ook geen goedkope wijnen. Als je van wijnen met volle body houdt, is ‘ripasso’ overigens een goed alternatief (ook financieel trouwens). Daarvoor wordt aan de gewone Valpolicella de pulp van de Amarone toegevoegd, voor méér body en méér smaak. Zoals deze Zenato Ripassa met zijn geur van kirsch, rozijnen, mokka, en cacao. Vlezig en soepel in de mond, met veel rood fruit en specerijen.