Gaja Alteni di Brassica, Langhe 2017

132.50

100% Sauvignon Blanc met houtrijping met ongelofelijke verfijning. Angelo Gaja (1940) is een begrip in de wijnwereld. Zijn inzichten zijn van onschatbare waarde geweest voor Italië als wijnland en voor Piemonte in het bijzonder. Zijn aantreden in het familiebedrijf in 1961, na stages in Frankrijk en Californië, was het startsein van een opzienbarende reeks vernieuwingen. Gaja beperkte oogstrendementen rigoureus, voerde het gebruik van barriques in en plantte voor de streek ‘vreemde’ druivenrassen aan. In 1996 breidde Gaja uit naar Toscane, waar hij het wijngoed Ca’Marcanda verwierf. Ook hier werkte hij met onbegrensde energie aan wijnen die hun gelijke in Italië nauwelijks kennen. Inmiddels spelen ook Gaja’s dochters Gaia en Rosanna een (steedsbelangrijker) rol in het bedrijf. Mediterraan klimaat. De bodems zijn rijk aan kalksteen, leisteen, klei en zand. De druiven zijn afkomstig van wijngaarden in Barbaresco en Serralunga d’Alba. Na een strenge selectie van het fruit vindt kneuzing plaats. Hierna vergist de most gedurende 4 weken onder een constante temperatuur van 18 graden Celsius in roestvrijstalen cuves. De ontstane wijn rijpt dan nog 6 tot 8 maanden op eikenhouten ‘barriques’. Er vindt dan ook nog een malolactische vergisting plaats.

Proefnotitie: Alteni di Brassica heeft een goudgele kleur. In de neus vinden we fruitaroma’s van grapefruit, peer en papaja, maar ook florale en kruidige aroma’s. De wijn is aangenaam fris, heeft een goede aciditeit met een mooie stevige structuur. Serveren op 12 C.

Nu op dronk – houdbaar tot: 2025

Aanbevolen bij een klassiek plateau fruits de mer of bij vis met een romige saus, maar laat zich ook uitstekend combineren met gevogelte.