Uniek: Gran Enemigo Gualtallary Cabernet Franc

Het concept voor deze unieke wijnen is ontstaan op de dag dat Nicolas Catena de ‘Decanter Man of the Year’-Award ontving. Tijdens de wandeling na dit evenement, besloten zijn dochter Adrianna Catena en Alejandro Vigil om samen wijn te gaan maken met diep respect voor de geschiedenis en traditie van de Catena familie. Adrianna Catena is een gepassioneerd historicus en Alejandro Vigil is op dat moment hoofd Wijnmaker bij Bodega Catena Zapata. Alejandro ontvangt later met zijn El Gran Enemigo Cabernet Franc 2013 uit Gualtallary de hoogste beoordeling ooit voor een Cabernet Franc door Robert Parker’s The Wine Advocate.

El Enemigo is letterlijk vertaald “de vijand”, wat is het verhaal achter deze naam?

Het verhaal achter de naam is ouder dan het project zelf. Toen ik begon met werken bij Catena Zapata, vroeg Nicolas Catena mij om een blend te bedenken voor de Nicolas Catena Zapata 2001. We hebben de sample blind geproefd samen met een andere samples en de winnende wijn was die van mij. Ik voelde mij als een kleine jongen: vol plezier en zonder angst. Een paar jaar later vertelde Nicolas mij dat onze angsten onze grootste vijanden zijn, omdat zij ons niet laten doen wat we willen doen en daardoor blijven we in onze de comfort zone zitten. Als we iets écht willen, moeten we hiervoor vechten en hier niet bang voor zijn. De grootste vijand voor je eigen succes is je eigen angst: El Enemigo.

Waarom hebben jullie ervoor gekozen om El Enemigo als een compleet nieuw product op de markt te zetten, apart van Catena?

El Enemigo is een ander project, ons idee was om vanaf het begin iets anders te doen, gericht op Cabernet Franc en de bodems. Toen we 12 jaar geleden begonnen, lag de focus van de meeste wijnmakers op Malbec en wilden we laten zien hoe spectaculair Cabernet Franc zou kunnen zijn in Mendoza en hoe de verschillende bodemsoorten die we in Mendoza hebben de verschillende uitdrukkingen van die druif konden geven.

Wat maakt het wijnhuis uniek in vergelijking met andere Argentijnse wijnmakers?

Aangezien ik een landbouwingenieur ben en jarenlang bodems heb bestudeerd, ligt de focus van El Enemigo op terroir. Wij vinden dat je veel meer kunt experimenteren met wijn als je de bodems goed kent. Het idee is dat je ‘’Mendoza kunt proeven’’ als je een fles El Enemigo opent, de pure uitdrukking van elk type bodem en de hoogte. Dus we gebruiken geen nieuwe eikenhouten vaten in de meeste van onze wijnen, eigenlijk gebruiken we heel oud eiken, dat is neutraal qua aroma’s en smaken.

Hoe zou je het verschil omschrijven tussen de Single Vineyard Chacayes en de Single Vineyard Gualtallary?

Beide wijnen zijn heel verschillend. De wijnen zijn het resultaat van vele jaren onderzoek, dus het idee was om die wijnen exact hetzelfde te maken, hetzelfde DNA geplant op verschillende regio’s, met verschillende bodemsoorten, verschillende zonlichtintensiteit, verschillende hoogtes maar precies dezelfde wijnbereiding en veroudering (in oude foudre). Het resultaat dat we krijgen is dus de pure expressie van de regio. Gualtallary is de hoogste wijngaard (1470 meter) met kalksteenbodems met een zeer hoge zonlichtintensiteit, kouder dan Chacayes, dus als je het proeft een explosie in je mond, zoveel verschillende smaken, aroma’s, zijdezacht maar krachtig, kruiden en bloemen. Chacayes is lager (1300 meter) en is geplant op een droge rivier. Het is een delicate en frisse wijn, met minerale tonen en tonen van rode bloemen.

Bestel de Gran Enemigo Gualtallary Cabernet Franc 2016 in onze webshop

99 Punten Robert Parker
97 Punten Descorchados
96 Punten James Suckling
96 Punten Tim Atkin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.