10 Jarig Jubileum Wijnhandel Van Welie

De Oorsprong

In de zomer van 2011 leek het me leuk om na meerdere jaren gewerkt te hebben in diverse restaurants om verder te ontplooien in de winebusiness. Ik had inmiddels mijn wijndiploma WSET 3 (toentertijd SVEN 2) gehaald en ging her en der open solliciteren, waaronder bij drie gerenommeerde wijnhandels in Gouda. Echter zochten ze op dat moment geen mensen. Ik kreeg wel de tip om te informeren bij Delta Wines, een wijnimporteur in Waddinxveen. Een part-time dienstverband zat er bij deze grote organisatie niet in, maar ik kwam hier wel in contact met een aantal bekende wijnhuizen, waaronder Esporao en Boekenhoutskloof. Ik zag wel potentie om deze wijnen in Gouda eo. te verkopen en zo het geschiedde…

Het Oprichtingsjaar

12 januari 2012 ging de kogel door de kerk en startte ik naast mijn studie Bedrijfseconomie een wijnhandel. De sneeuwbal was gemaakt, maar moest nu gaan rollen. Vanuit mijn keldertje volgde wat proeverijen en verkoop aan familie en bekenden. Ondertussen bleef ik speuren naar nieuwe kwaliteitswijnen. In oktober was het tijd het assortiment aan een groter publiek te laten zien en volgde de openingsproeverij in de Jeruzalemkapel in het historische hart van Gouda. Met een opkomst van 100 a 150 bezoekers was ik zeer tevreden en dat gaf de inspiratie om op zoek te gaan naar een toegankelijke en bereikbare locatie om wijn te verkopen. Zoiets heet al snel een winkel en net voor de feestdagen werden de deuren geopend. Zo was ik eigenaar van een winkel, zonder dat ik daar ooit dacht ambitie in te hebben. In januari 2013 is de winkel officieel geopend.

En toen…

… is de sneeuwbal gaan rollen. Het wijnassortiment breidde uit, er volgde een webshop, horecaklanten kregen vertrouwen in onze collectie en stelde ene Martin voor om whiskyproeverijen te verzorgen. Wat begon met een paar flesjes Benriach whisky leidde tot een Wijn- & Whiskywinkel met meer dan 500 soorten whisky, een whiskycollectief, het Goudse Whiskyfestival en zelfs een fulltime whiskyspecialist in de winkel! Niemand minder dan de beruchte en beroemde Martin Stavleu, die zichzelf heden ten dage nog steeds beschouwd als een whiskyliefhebber. Gelukkig ben ik bij machte om hem met recht een whiskyspecialist te noemen. Vraag hem gerust alles over het vloeibare goud en hij zal u antwoorden….

Een Racewagen

Via mijn schoonfamilie had ik inmiddels kennis kunnen maken met gentleman en wijnmeester René Persoon. Tijdens familiebijeenkomsten konden wij onze passie voor wijn met elkaar delen. Allemaal leuk en aardig totdat mij ter oren kwam, dat René wegens omstandigheden het prachtige wijnbedrijf Hosman Freres te Vlaardingen ging verlaten. De klik en het vertrouwen ontbrak met de nieuwe eigenaren. Dan is de telefoon snel gepakt en na het spreken van dezelfde taal, waren we er snel uit. Vinoloog René was gewend een zwaar beladen vrachtwagen te besturen, die al decennia doordendert, maar stapte nu in onze racewagen. Klein en bescheiden, maar wel met acceleratievermogen. Als Max drukte René het gaspedaal in, maar om niet in de grindbak te belanden moest ik zo nu en dan op de rem trappen. Ondertussen moesten we met elkaar de motor vergroten, als we de beste willen zijn. Het verhaal van Max is inmiddels wel bekend…

Genieten van Kwaliteit

Door het samenbrengen van onze marktkennis staat er een dijk van een assortiment met trouwe en loyale klanten, die voor kwaliteit durven en willen gaan. Want vergis u niet, zonder alle hulp van familie, vrienden, kennissen en goede leveranciers was er nooit bereikt, wat ik 10 jaar geleden als droom en doelstelling voor ogen had. Zeker niet zonder onderneemster en vriendin, mijn steun en toeverlaat Olga en mijn beide ouders Bram en Ellen.

We kunnen onze racewagen blijven besturen, maar om de beste te willen zijn moeten we blijven accelereren en excelleren! Genieten van kwaliteit daar zullen we u altijd bij blijven helpen en vergeet niet onze horecapartners in deze moeilijke tijden te steunen. Zij laten u ook graag genieten; nu en in de toekomst.

Job van Welie