Rosé is wijn om de zomer te lokken

Rosé is geen wijn! Dit hoor je soms zeggen door met name verstokte rode wijndrinkers. Niets is echter minder waar. Natuurlijk is rosé een wijn, mits gemaakt van vergiste druivensap.

Mocht u soms denken dat het maken van rosé slechts een kwestie is van witte en rode wijnen mengen, dan heeft u het mis. In Europa is dit niet toegestaan, curieus genoeg is dit wel toegestaan in de Champagnestreek voor haar mousserende rosé wijnen, niet bepaald de goedkoopste appellatie! De eerlijkheid gebied te zeggen dat niet alle Champagnehuizen hun rosé Champagnes op deze wijze produceren.

Wat maakt een goeie rosé?

Wat bepaalt nu eigenlijk de kwaliteit en de prijs van een roséwijn? Dat begint bij de herkomst, léés terroir (= bodem samenstelling, wijze van bewerken in de wijngaard, microklimaat, altitude, luminositeit, luchtvochtigheid), de vaktechnische kwaliteiten van de wijnboer in de wijngaard, gebruikte druivenras(sen), wijze van vinificatie (techniek) en geluk.

Het begint uiteraard allemaal in de wijngaard met de oogst. Handmatig of machinaal oogsten is mede bepalend voor de prijs/kwaliteit. De techniek van vinificatie is bepalend voor de mate van verfijning van een rosé.

Het maken van rosé is niet gemakkelijk

Het maken van een rosé is ogenschijnlijk eenvoudig, maar in de praktijk is het maken van rosé een van de moeilijkste facetten in het wijnbedrijf. Het maken van een topklasse rosé is absoluut topsport. Het terroir is bepalend en de typiciteit van het druivenras hangt hiermee nauw samen.

De allermooiste roséwijnen worden veelal gemaakt met de saignée methode ook wel rosé de saignée genoemd. Hierbij wordt het sap druppel voor druppel (saignée = bloeden)opgevangen door het gewicht van de blauwe druiven voor het kneuzen. Het kneuzen gebeurt met een grote langwerpige met lucht gevulde cilinder, hierdoor voorkom je harde zuren van takjes en druivenpitten. Dit is proefbaar in de uiteindelijke rosé. Het persen van druiven op klassieke wijze geeft hardere zuren is minder kostbaar en geeft eenvoudige veelal boerse rosé’s.

Verdere technieken zullen wij u besparen we willen immers de meest aangename en fijnste rosé!

Al onze rosé’s bij elkaar

We hebben afgelopen weken een keur aan roséwijnen geproefd en delen graag onze bevindingen met alle liefhebbers van rosé. Bekijk al onze roséwijnen op onze website

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *